Je mandje is leeg

Artikel: De Drie Meest Klassieke Wielerwedstrijden in Nederland

Klassieke wielerwedstrijden Nederland

De Drie Meest Klassieke Wielerwedstrijden in Nederland

Iedereen is bekend met grote internationale wieler toernooien zoals de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España. Grote ritten met veel toekijk, die door prachtige bergen en dorpen leiden. Hoewel Nederland niet bekend staat om zijn hoge bergen, zijn er genoeg routes mét klim die perfect zijn voor het wielrennen. Nederland zit namelijk vol met prachtige landschappen waardoor wielrennen in eigen land ook erg aantrekkelijk is. Aangezien de wielersport in ons land steeds groter wordt, is het niet anders dan logisch dat er ook hier veel wedstrijden worden gereden. We hebben de drie mooiste wielerwedstrijden daarom voor je op een rijtje gezet, van de populaire en grotere wedstrijd tot kleinere wedstrijden voor fanatiekelingen.

Amstel Gold Race finish

Een Grote Favoriet; De Amstel Gold Race

Het is haast onmogelijk om te schrijven over de meest klassieke wielerwedstrijden in Nederland zonder daarbij de Amstel Gold Race te noemen. Het is één van de grootste en meest populaire ritten in Nederland, waar ook internationaal veel aandacht voor is. Dit jaar start de Amstel Gold Race op 9 April, en begint en eindigt omstreeks Valkenburg aan de Geul. Er zijn zes verschillende routes van verschillende niveaus (tussen de 65 kilometer en de 240 kilometer), zodat zowel de fanatieke hobbyist als de meest ervaren rijders voor een uitdaging staan. Vriendengroepen mogen ook meedoen, zodat je zeker weet dat je niet alleen fietst. Let wel; de moeilijkheidsgraad voor deze race is hoog. Mocht je daarom toch liever andere rijders willen aanmoedigen, is dat natuurlijk ook toegestaan.

Amstel Gold Race Routes

Aan hoogteverschil is er in Limburg geen tekort. De langste route van de Amstel Gold Race gaat over maar liefst 2.960 hoogtemeters, verdeeld over 23 heuvels. Wees dus ook gerust dat je niet alleen langs polders fietst, de natuur in Limburg is één van de mooiste binnen Nederland. Afhankelijk van de route die je kiest rijdt je langs de Kruisberg, Bemelerberg, Cauberg, Keutenberg en meer. Als het weer meezit mag je prachtige uitzichten verwachten. De moeilijkheid van deze wedstrijd zit naast de lange afstand en vele klims, in de soms smalle weggetjes en de scherpe hoeken. Zorg dus dat je goed getraind en voorbereid bent voordat je je voor deze race aanmeldt.

Verloop voorgaande edities

De Amstel Gold Race wordt al gereden sinds 1966. De eerste rit was ruim 300 kilometer lang, en de winnaar van die allereerste editie was de Fransman Jean Sablinski. Waar de eerste jaren van de race het podium veelal werd gekleurd door de vlaggen van Nederland en België, is er te zien dat sinds de jaren 90 ook in het buitenland de race steeds populairder werd. Veel Italianen, Spanjaarden en Duitsers hebben sindsdien het podium veroverd. De laatste editie in 2021 werd gewonnen door de Belg Wout van Aert, gevolgd door de Brit Thomas Pidcock en de Duitser Maximilian Schachmann. Waar de Amstel Gold Race in de vorige eeuw traditioneel voor mannen was, heeft de opkomst van de vrouwen in de wielersport ervoor gezorgd dat er in 2001 voor het eerst een editie voor vrouwen werd georganiseerd. Deze werd gewonnen door Debbie Mansveld, met wereldkampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel, en Daniëlla Moonen. De race voor vrouwen werd niet ieder jaar gereden, maar sinds 2017 is deze weer helemaal terug. In 2021 werd de race gewonnen door de Nederlandse Marianne Vos, die onder andere eerder wereldkampioene en olympisch kampioene werd in de discipline.

Veenendaal-Veenendaal Classic race

Een Oude Bekende: De Veenendaal-Veenendaal Classic

Zoals de naam doet vermoeden, vindt deze wedstrijd plaats in Veenendaal. De ronde is ook zeer populair, de race wordt al sinds 1985 jaarlijks georganiseerd. De Amstel Gold Race en de Veenendaal-Veenendaal stonden voorheen nauw in contact. De race in Veenendaal werd voorheen namelijk een paar dagen voorafgaand aan de Amstel Gold Race georganiseerd. Sinds een aantal jaar is dit veranderd, en in 2022 start de race op 20 mei voor de heren, en op 21 mei voor de dames. De Veenendaal-Veenendaal Classic is een wedstrijd van 105 kilometer die in totaal 700 meter klimmen bevat. Je hoeft geen professional te zijn om je in te schrijven, de wedstrijd is in principe vrij voor iedereen. Mocht 105 kilometer fietsen toch iets te veel van het goede zijn, worden er ook op de vrijdag en de zaterdag veel evenementen georganiseerd voor het publiek.

De ontwikkeling van de Veenendaal-Veenendaal Classic

De naam van de Veenendaal-Veenendaal Classic is door de jaren heen een aantal keer veranderd, afhankelijk van bijvoorbeeld waar de race werd gehouden. Zo heette de race de Arnhem-Veenendaal Classic van 2014 tot 2017, omdat deze destijds in Arnhem begon. Nog langer geleden, in 2007, werd de naam van deze wielerwedstrijd veranderd in de Dutch food Valley Classic. De reden hiervoor was om de Food Valley meer publiciteit te bieden. Sinds 2018 is de Veenendaal-Veenendaal classic dus officieel terug. In 2021 werd de wedstrijd afgelast in verband met het Covid-19 virus.

Winnaars van eerdere edities

In 2022 is er voor het tweede jaar ooit ook een vrouwen editie van de Veenendaal-Veenendaal classic. De eerste editie was in 2018, maar deze werd de opvolgende jaren niet doorgezet. De (tot nu toe) enige vrouwelijke winnares van de race is daarom Annemiek van Vleuten. De winnaar van de allereerste editie in 1985 was Joop Zoetemelk. Zeker twee van de drie podiumplaatsen van de meeste edities waren voor Nederlanders, alhoewel de laatste wedstrijd in 2020 werd gewonnen door de Australiër Zakkari Dempster. België volgt Nederland op als het land met de meeste podiumplaatsen. Erg verrassend is dit niet, aangezien er ook het meest Nederlanders en Belgen meerijden.

Schedeprijs wielrenners

De Scheldeprijs Cyclo

Eigenlijk is de Scheldeprijs van origine een Vlaamse wedstrijd, echter wordt deze in 2022 voor het grootste deel in Nederland gereden. Het is een populaire wedstrijd waar je geen professional voor hoeft te zijn om mee te rijden, echter wordt de race traditioneel afgesloten door een finale die wél door profs wordt geraced. Drie dagen voorafgaand aan de race wordt in dezelfde regio namelijk het wereldkampioenschap sprinten gereden. De Scheldeprijs begint en eindigt op 6 april.

Meefietsen met de Scheldeprijs

Om mee te fietsen kun je kiezen uit drie verschillende routes. De langste is maar liefst 153 kilometer en loopt voor het grootste deel in Nederland langs de Oosterschelde en Westerschelde, de tweede route is 123 kilometer lang en de korte route is met 80 kilometer alsnog vrij lang. Alle routes beginnen en eindigen in Schoten, België. Het verste punt van de route is Yerksele, waarvoor er in België veel reclame wordt gemaakt voor de mosselen. Wellicht dus een goede plaats om de rijders aan te moedigen, als je van Vlaamse gezelligheid houdt.

Scheldeprijs sinds 1907

De Scheldeprijs is onder de oudste wielerwedstrijden van Nederland die nog steeds loopt. Er is ter ere van het 100-jaarlijkse jubileum zelfs een boek uitgegeven met hoogte- en dieptepunten van de race. Sinds de oprichting zijn er maar liefst 108 wedstrijden geweest, die werden gewonnen door in totaal 72 wielrenners. De laatste winnaar was de Belg Jasper Philipsen. Omdat de race al zo lang loopt, is er een erelijst opgesteld van sporters die de race meer dan eens hebben gewonnen. Bovenaan op deze lijst staat Marcel Kittel, met maar liefst 5 overwinningen, de laatste in 2017. Marc Cavendish volgt hem op met drie overwinningen, de laatste in 2011. De derde plek op de erelijst is voor Petrus Oliebrand, die de race in de jaren 60 driemaal won.